- Psihoterapie centrata pe persoana – treapta autonom
Psihoterapia centrată pe persoană este o abordare terapeutică dezvoltată de psihologul Carl Rogers în anii 1940. Este cunoscută și sub denumirea de psihoterapie rogersiană. Această metodă se încadrează în categoria terapeutilor de orientare umanistă și se bazează pe o relație non-directivă între terapeut și client.
Iată câteva aspecte relevante despre psihoterapia centrată pe persoană:
- Fundament umanist: Această abordare pune accent pe respectul și atitudinea pozitivă necondiționată față de persoană ca întreg. Terapeuții care practică această metodă construiesc relații bazate pe aceste principii, oferind un spațiu sigur și empatic pentru explorarea emoțiilor și a gândurilor clienților.
- Non-directivitate: Terapeuții nu îndrumă sau dictează soluții. Ei permit clientului să exploreze propriile resurse și să găsească viziuni potrivite pentru viața lor.
- Parteneriat egal: Atât terapeutul, cât și clientul sunt considerați părți egale în procesul terapeutic. Terapeutul nu aplică judecăți asupra emoțiilor clientului și nu oferă soluții directe.
- Actualizare constantă: Psihoterapia centrată pe persoană este în permanență actualizată și se bazează pe cercetare științifică.
Această metodă poate fi utilă pentru persoanele care suferă de depresie, anxietate, stres, abuz sau trec prin perioade de doliu. În cadrul psihoterapiei individuale de grup sau de familie oferind un suport empatic și non-directiv în procesul de vindecare.
- Psihologie Clinica – treapta specialist
Psihologia clinică este o ramură a psihologiei care se concentrează pe aspectele intelectuale, emoționale, biologice, psihologice, sociale și comportamentale ale funcționării umane de-a lungul vieții, la toate nivelurile socioeconomice și în diverse culturi. Aceasta se află la confluența dintre psihologie și medicină și reprezintă o ramură teoretică și aplicată a sistemului științelor psihologice.
Termenul “psihologie clinică” a fost introdus de Lightner Witmer în 1907. El a plasat domeniul psihologiei clinice alături de medicină, educație și sociologie. Deși primii clienți ai lui Witmer au fost copii (cu probleme educaționale sau de comportament), el a intuit că psihologia clinică este aplicabilă tuturor vârstelor, cu probleme și afecțiuni foarte diverse. Astăzi, definirea psihologiei clinice reprezintă o mare provocare, deoarece acest domeniu a cunoscut creșteri semnificative într-o varietate largă de direcții.
Conform Asociației Americane de Psihologie, psihologia clinică integrează știința, teoria și practica pentru a înțelege, anticipa și ameliora disconfortul și dizabilitatea, precum și pentru a promova adaptarea umană și dezvoltarea personală. Aceasta se concentrează pe multiplele aspecte ale experienței umane, incluzând problemele de intelect, emoție sau comportament.
În România, psihologia clinică este stiința care studiază factorii psihologici implicați în starea de sănătate și boală. Ea se focalizează atât pe aspectele de promovare a sănătății și prevenție a patologiei, cât și asupra aspectelor de tratament psihologic al tulburărilor care implică mecanisme psihologice în etiopatogeneză.
În concluzie, psihologia clinică joacă un rol esențial în înțelegerea și intervenția asupra problemelor psihologice, contribuind la bunăstarea și sănătatea indivizilor.
- Psihgolog expert – tabloul psihologilor experti CPR
Expertiza psihologica pentru tutela speciala
Expertiza psihologică pentru tutela specială este un proces prin care un psiholog specialist evaluează dacă o persoană are nevoie de tutela specială (punerea sub interdicție) din cauza unei dizabilități intelectuale sau psihosociale.
Procesul implică:
- Evaluare medicală și psihologică.
- Raport de evaluare detaliat.
- Cererea de instituire a tutelei adresată instanței de judecată.
Dacă ai nevoie de mai multe detalii, îți recomand să consulți un psiholog expert specializat.
Persoana de contact : Psiholog Toma Margareta
Adresa : Aleea Negru Voda 4, sector 3 – zona Unirea Shopping Center , Bucuresti
Consultatiile se acorda cu programare prealabila la Telefon: 0727400466
E-mail : contact@margatoma.ro