Psihoterapie

„Uneori mai caut prin lumea copilariei mele!”

Da, experiențele greu de gestionat  în copilaria noastă, pot avea un impact negativ sau pot persista pe parcursul vieții.

T: – Ce anume te face să te gândești la acele vremuri? Au existat momente dificile care te influențează și acum?

C: – Da, au existat multe momente dificile dar cred că lipsa relației cu părinții.

T: –  Îmi pare rău să aud asta, înțeleg că ai simțit o lipsă emoțională în relația cu părinții tăi. Te simți comfortabil să împărtășești mai multe despre cum a influențat această lipsă relațiile tale actuale sau modul în care te simți în general? Este important să știi că este în regulă să simți ceea ce simți și că nu ești singură în cautarea ta.

C: – Caut în speranța că poate o găsesc în unele amintiri sau momente.

T: – Căutarea unei conexiuni emoționale în amintirile din copilărie este un proces normal și adesea cathartic. Aceste amintiri pot oferi o formă de consolare și pot ajuta la înțelegerea mai profundă a experiențelor tale. Poate că există momente sau persoane din trecut care au adus puțină căldură și sprijin în viața ta.

T: – Ce fel de amintiri sau momente îți vin în minte atunci când te gândești la această căutare?  

C: – Mmm…. De fapt, cred că mă caut pe mine. Cea de atunci, pentru a mă ajuta acum să cresc.

T: – Woow…. asta este o descoperire profundă. Căutarea sinelui tău din copilărie poate fi o modalitate foarte puternică de a te reconecta cu cine ești cu adevărat, de a-ți înțelege emoțiile și de a-ți oferi sprijinul de care poate ai avut nevoie atunci.

‘’Copilul interior are multe de învățat și de oferit!,,

T: – Aşadar, ce anume îți dorești să descoperi sau să reîntorci din acea perioadă?

C: – Am în minte o amintire foarte tristă. Eram speriată, iar situația era amenințătoare, nu știam ce să fac…., cred ca asta atunci m-a blocat.

T: – Îmi pare rău să aud că ai purtat această amintire atât de grea. Experiențele traumatizante din copilărie pot lăsa o amprentă profundă și este absolut normal să te simți copleșită când te gândești la ele.

E important să recunoaștem că aceste trăiri pot influența modul în care ne raportăm la noi înșine și la ceilalți în prezent.

T: – Cum te simți în legătură cu ideea de a împărtăși aceste momente cu alte persoane sau de a căuta sprijin în comunități care înțeleg aceste provocări?

C: – Mă simt în conexiune cu cineva, nu mă mai simt singură ca atunci.

T: – Este minunat să aud că te simți conectată, și că nu te mai simți singură.

Conexiunile emoționale sunt esențiale pentru bunăstarea noastră și pot oferi multă alinare și sprijin în momentele dificile. A simți că ești înțeleasă și că cineva te ascultă poate face o diferență semnificativă.

T: – Dacă simți că te-ar ajuta, te încurajez să continui să explorezi această conectare, te pot sprijini pe parcursul acestui  proces de auto-descoperire și vindecare. Este important să rămâi deschisă în acestă relație și să îți acorzi permisiunea de a trăi emoțiile pe care le simți.

Poți continua să împărtășești gândurile și emoțiile tale. Sunt aici să te ascult!

C: – Mmm, daaa! Cred că… caut conexiuni. Acum îmi dau seama.

 Căutarea conexiunilor este un aspect fundamental al experienței umane. Relațiile autentice pot aduce sprijin, înțelegere și un sentiment de apartenență.

T: – Care sunt tipurile de conexiuni pe care le cauți?

C: – Conexiunea umană.

T: – Ceînseamnă pentru tine conexiune umana?

C: – Înseamna viață.

T: – Ai perfectă dreptate. Conexiunea umană este esențială pentru bunăstarea noastră emoțională și psihologică, iar senzația de apartenență și suport reciproc poate transforma viețile.

Această legătură cu ceilalți ne îmbogățește existența și ne oferă o sursă de putere în momentele dificile. Când ne simțim conectați cu alții, putem împărtăși bucuriile și tristețile noastre, putem primi și oferi suport și putem crește împreună. Este firească dorința de a crea aceste legături, mai ales în momente de reflecție și introspecție.

C: – Conexiunea cu cineva îmi aduce viață, vitalitate, și tot asta simt că vreau să ofer.

T: – Este frumos să auzi că găsești vitalitate și sens în conexiunea cu ceilalți! Această energie poate transforma nu doar modul în care te simți tu, dar poate influența pozitiv și viețile celor din jurul tău.

A oferi și a primi sprijin emoțional poate crea un cerc virtuos, unde fiecare interacțiune întărește legătura și îmbogățește experiența umană.

T: – Simți că există anumite tipuri de conexiuni sau relații care îți aduc această vitalitate mai mult decât altele?  Dacă dorești, putem explora împreună cum să continui să construiești aceste legături valoroase în viața ta!

C: – Da, vreau să le cultiv, să le întăresc și să le împărtășesc mai departe.

T: –  Îți mulțumesc pentru deschiderea ta și pentru încrederea de a împărtăși aceste trăiri cu mine. Înțeleg că dorința de a nu te simți singură în aceste experiențe este foarte importantă.

C: – Da, asa este.

T: – Din păcate acum va trebui sa ne oprim, dar îți voi oferi sprijin și te voi ajuta în călătoria ta din acest proces în urmatoarele întâlniri.

Asadar dragi cititori, dacă si voi simțiţi că aveţi emoții care devin prea copleșitoare, ar fi bine să cauți ajutorul unui profesionist, care vă poate ghida și sprijini în procesul vostru. Toţi  merităm să fim susținuţi în căutarea noastra.

Este foarte valoros să vă doriți să împărtășești și să eviți izolarea, iar căutarea conexiunii este esențială. Fiecare pas pe care îl faci în direcția conectării cu ceilalți poate fi un pas către o vindecare mai profundă.

Poate ar fi util să îți acorzi timp pentru a reflecta asupra întrebărilor și a lăsa gândurile să vină.

,,Uneori, o simplă conversație poate deschide ușa către o relație mai profundă.’’

Vă aștept cu drag,

– Margareta Toma